24 augusti 2011

Tre syskon (1)

I slutet av 1960-talet inleddes framtagandet av en ny generation järnvägsmössmärken som delvis lever ännu, även om de bara fick hänga med i 15 år vid SJ. Grunddesignen var ursprungligen avsedd för statsbanorna, men intressant nog infördes två snarlika varianter vid EJ också. Det blev däremot sista gången som EJ, i likhet med tidigare perioder, försökte att efterlikna SJ:s stil avseende mössmärkena. Vi ska i det följande kika en smula närmare på dessa tre syskon och börjar med SJ i detta inlägg. En del förvirring tycks ibland råda avseende märkets brukstid. Så här var det: SJ Cirkulär SJC 2:135 från den 11. december 1969 reglerade att ett nytt uniformssystem skulle införas från den 31. maj 1970. Mössmärket blev dock tillåtet att bära redan den 1. januari 1970, vilket i praktiken innebar att det successivt började dyka upp kort tid därefter. I väntan på att hela uniformssystemet skulle börja gälla, uppmuntrade man till att det nya mössmärket skulle bäras till den äldre uniformen. Den som vill kan alltså kalla mössmärket för "modell 70” (m/70), även om den benämningen formellt sett aldrig brukades av SJ. Det var ett enhetsmössmärke för all uniformspliktig personal vid SJ (utom tågfärjebefälet) och kunde kompletteras med tjänstgöringstecknet för tågklarerare eller tågbefälhavare: en röd eller blå bricka av lättmetall bakom märket. 1970 års uniformssystem ersattes för de olika personalkategorierna i tre etapper under 1985. Lokförarna var sist ut med att få det nya mössmärket och under hösten 1985 upphörde därmed 1970 års mössmärke officiellt att gälla som uniformstecken. Ett av syskonen, det som bars vid TGOJ, ska vi betrakta närmare nästa gång.

2 kommentarer:

  1. Var det så att tjänstgöringstecknen för tågklarerare och tågbefälhavare, de röda och blåa lättmetallbrickorna, kom samtidigt med detta märke eller kom de tidigare?
    /Gunnar

    SvaraRadera
  2. Bakgrundsplåtarna som utmärkte tågklarerare och tågbefälhavare i SJ:s skepnad kom redan till mössmärkesgenerationen innan, det vill säga till de välkända mössmärkena med vinklar. TGOJ:s och Roslagsbanans varianter kom samtidigt med respektive märke, alltså först på 70-talet.

    SvaraRadera