28 maj 2010

Ellok på kragen

Under försommaren 1909 började det vid SJ att dyka upp tjänstetecken ur det nya reglementet från den 1. januari samma år. Ett av dem var det vackert utförda kragemblemet för lokförare som visar ett A-lok från sidan. Vissa tjänstetecken fanns i höger- respektive vänsterutförande och A-loksmärkena monterades så att loken gick mot varandra. I och med att Malmbanan hade elektrifierats 1915 framkom det snart önskemål om att ta fram särskilda tjänstetecken för förare av elektrolok och deras biträden. Det här avbildade förslaget på ett sådant kragemblem (här för lokförare, lokbiträdets emblem saknade ringen) kommer från Elektrotekniska byråns ritning nr. 21243, daterad den 9. november 1918, och visar ett O-lok (Tack NOR!). Det fastställdes dock aldrig något särskilt emblem för förare och biträden på ellok. Om det hade blivit så, hade SJ fått sina första specifikt fordonsrelaterade uniformsemblem!

2 kommentarer:

  1. Efterlängtat tema på internätet ! Bra gjort, hoppas på ännu mera ! Om man får önske sig något vore det intressant med ett inlägg om HHJ:s uniformsmärken.

    Vänligen

    Walther P. / Hm

    SvaraRadera
  2. Hej Walther, välkommen och tack för synpunkterna! Det är inte alls otroligt att det kommer ett inlägg eller två om HHJ framöver!

    Mvh

    Mikael och Göran

    SvaraRadera