20 november 2010

Trafikchefens mössmärke vid BSBV 1953

Detta aningen bombastiska och futuristiska mössmärke var avsett för trafikchefen vid Björknästrafiken, men det kom aldrig att bäras i någon mössa eftersom tjänsten upprätthölls av trafikinspektören. Han hette Sigfrid "Sigge" Björkdahl och anställdes tjugosju år gammal vid Trafik AB Stockholm–Björknäs som kontrollör (trafikmästare i modernare termer) år 1931. Med åren blev han befordrad till trafikinspektör, en befattning som även omfattade tillsynen över systerbolaget Busstrafiken Stockholm–Södertörn (BSS) eftersom de inte hade någon egen Ti. Vid den här tiden hade Trafik AB Stockholm–Björknäs ombildats till Busstrafiken Stockholm–Björknäs–Värmdö (BSBV). Trafikinspektören fick 1953 ett mössmärke med en "balk" mindre än det avbildade Tc-märket och Björkdahl var den ende som bar den bevingade bussratten med gradbeteckning. Den andra bilden visar Sigge med BSBV:s äldre mössmärke, av omnibuss-branschens standardutförande med ett bevingat "O" samt en gradbeteckningsvinkel. Det kan för övrigt nämnas att mössmärke av typen bevingad bussratt bars vid BSS och BSBV samt TS i sammanlagt femton olika varianter, förutom olika tillverkarvarianter! Torde vara rekord för en verksamhet som trots allt endast betjänade ett begränsat trafikområde. Sigge Björkdahls sista tjänstgöring skedde natten mot dagen "H" 1967. Han och några bussförare var då inne på Söder i Stockholm och flyttade bolagets hållplatsskyltar m.m. Framlidne bussföraren och gode vännen Janne Lindman var med den natten och det är han som för många år sedan delade med sig av kunskaperna ovan.

2 kommentarer:

  1. Hej

    Vad kul och sitta och läsa om min farfar om saker jag inte hade en aning om :) Jag ska höra med familjen om de känner till denna pin/märke som du beskriver.

    Mvh sigges barnbarn Camilla

    SvaraRadera
  2. Hej Camilla!

    Vad kul! Din farfar var uppenbarligen en profil inom sin bransch och vi kan säkert bistå med mer information om du vill. Mejla oss gärna på: jernvaegscontoret@gmail.com

    Bästa hälsn
    Göran och Mikael

    SvaraRadera